Tuesday, 23 August 2011

NASI..NASI..OOOH NASI..

NASI BERIANI

1kg.beras Basmathi(dibasuh dan ditos airnya)
2sudu rempah beriani/1inci halia/5ulas bawang putih/2biji bawang besar(penumis)
3tangkai daun pudina/3sudu marjerin/3sudu minyak sapi/1caw.susu cair/air secukupnya untuk memasak nasi.
Bahan penumis(bunga cengkuh,kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga)

CARA:

Tumis rempah beriani bersama penumis dan bahan penumis.
Biar hingga wangi.Kemudian masukkan air,suusu cair dan beras kedalam periuk.
Masak nasi hingga masak.Sedia untuk dihidangkan.



              NASI MINYAK


1kg beras Basmati dibasuh dan tos airnya.
4sudu minyak sapi./6sudu marjerin
2biji bawang besar/1inci halia/2ulas bawang putih(dihiris)
3tangkai daun sup/3tangkai daun bawang/1/2 tin susu cair
air secukupnya.
Bahan penumis(kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga)

CARA:

Tumis bahan yang dihiris sehingga garing berama marjerin,minyak sapi,kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang.
Kemudian masukkan susu cair,air dan beras.
Biarkan hingga masak.Setelah itu taburkan sedikit gajus,kismis dan bawang goreng.

            NASI HUJAN PANAS.

      500gm beras Basmathi/5sudu makan minyak sapi/200ml susu cair
      50gmkismis/air secukupnya/sedikit pewarna kuning,merah dan hijau

      BAHAN UNUTK MENUMIS:
      6kuntum bunga cengkih/5kuntum bunga lawang/4cm kulit kayu manis
      8biji buah pelaga/2helai daun pandan.
   
BAHAN UNTUK DIGILING:

5ulas bawang putih/8ulas bawang merah/3cm halia

CARA:
Panaskan minyak sapi kemudian tumis bahan menumis bersama bahan giling hingga wangi.
Masukkan susu cair dan iar secukupnya.
Apabila mendidih,masukkan beras dan biar sampai nasi kering.
Kemudian percikkan sedikit pewarna merah,hijau dan kuning keatas nasi tersebut,biarkan seketika.
Biarkan diatas api yang sederhana dan kacau perlahanlahan sehingga nasi masak.
Setelah masak,hidangkan didalam mangkuk dan taburkan sedikit gajus serta kismis diatasnya.
   

2 comments: