MI UDANG
1kg.mi/1-1/2kg udang-
10 tangkai cili kering/2 biji bawang besar/2 ulas bawang putih/sedikit belacan(dikisar)
3 sudu sos cili
2 sudu sos tomato/2 sudu sos tomato/1/2 sudu gula pasir
BAHAN SAMPINGAN:
4 btg sawi-1/2 kg taugeh(dicelur)
2 pokok daun bawang/2 tangkai daun sup/2 keping tauhu(goreng potong 4)
5 biji cili merah/5 biji limau kasturi/sedikit bawang goreng
CARA:
Rebus udang terlebh dahulu,kemudian tos airnya dan asingkan ketepi.
Ambil kepala udang dan kisar.guna air kepala udang untuk disatukan dengan airrebusan yang sedia ada.
Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar.
Masukkan air rebusan udang yg disimpan tadi.-Masukkan sos cili,sos tomato,garam,gula dan serbuk perasa.
Masukkan mi,taugeh,bawang goreng,hirisan tauhu dan daun sup kedalam mangkuk.Tuangkan kuah tersebut kedalam mangkuk tadi..selesai...

MI BANDUNG
500gm mi kuning dicelur/30gm daging-dipotong kecil
300gm daging ayam/300gm udang/200gm taugeh/garam/minyakmasak
2sudu besar cili kisar
3ulas bawang putih/5ulas bawang merah(dikisar)
1mangkuk stok ayam/4sudu besar sos tomato/4sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)/2sudu besar sos cili/1sudu besar sos tiram
BAHAN SAMPINGAN:
1biji limau kasturi/1 biji telur
sawi,cilimerah,daun sup,daun bawang (dihiris)
Panaskan minyak masak dalam periuk.Tumiskan bawang putih,bawang merah dan cili kisar sehingga garing.
Masukkan stok ayam.Biarkan hingga mendidih.Kemudian masukkan sos tomato,sos cili,sos tiram dan garam.
Masukkan kacang tanah,udang,ayam,sawi dan telur sehingga masak.
Masukkan mi dan taugeh kedalam mangkuk dan tuangkan kuahnya.
Letakkan cili merah,limau kasturi dan daun bawang.Sedia utk dihidangkan...
MI GORENG MAMAK.
500gm mi kuning/2sudu besar isi ayam dipotong kecil
1/2 biji bawang besar-2ulas bawang putih(dikisar)
1biji telur ayam/1sudu besar cili boh/1sudu besar sos tomato/3sudu besar kicap pekat manis/2sudu besar air/2tangkai sawi/3sudu besar minyak masak.
CARA:
Panaskan minyak masak dan goreng isi ayam hingga garing dan keluarkan.
Tumis bahan yang dikisar.Masukkan cili boh,sos tomato,kicap manis dan air.Kacau rata.
Masukkan mi kuning,isi ayam dan sayur sawi.
Kacau hingga sebati.
Akhir sekali masukkan telur ayam dan biarkan hingga agak kering.Siap untuk dihidangkan..
MI REBUS UTARA
1kg.mi/200gm taugeh(dicelur)/1batang daun sup/1batang daun bawang/2biji tauhu digoreng dan dipotong nipis/200gm paru dipotong nipis
telur(direbus)/keropok udang.
BAHAN UNTUK MEMBUAT KUAH:
Ubi kentang dan ubi keledek(direbus dan di lenyek).
Bawang merah dan bawang putih dikisar
3 cawan air/2sudu serbuk cili/garam secukup rasa.
CARA:
Panaskan minyak,tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga garing.
Masukkan serbuk cili.
Masukkan air,ubi keledek,ubi kentang dan garam.
Masukkan mi,taugeh.tauhu,paru,telur,keropokudang dan daun supkedalam mangkuk dan tuang kuah.
Sedia untuk dihidangkan.
MAKARONI GORENG.
1bungkus makaroni/2biji bawang hijau besar(dipotong dadu)
6ulas bawang putih(cincang halus)/10biji cili merah(dikisar)/1sudu sos tomato/1/2 kiub pati ikan bilis/300gm udang/3biji tomato(dibelah empat)
100gm brokoli dicelur/150gm mentega dan garam.
CARA:
Panaskan minyakmasak dan letakkan mentega.
Masukkan bawang putih,kacau hingga naik baunya dan masukkan bawang besar.
Masukkan cili kisar,sos tomato,kiub pati ikan bilis dan garam.
Kacau rata.Kemudian masukkan udang dan tomato.
Masukkan makaroni dan gaul rata.
Akhir sekali masukkan brokoliSedia untuk dimakan.
BAKSO
1kg mi kuning.
250gm isi ayam/2ulas bawang putih(dikisar)
1biji putih telur/1bstang daun bawang dan 2batang lobak merah(dihiris)
2sudu marjerin/1.5liter air/sedikit tempung jagung/garam,gula,serbuk lada putih/1sudu kicap masin.
CARA:
Isi ayam dikisar bersama bawang putih sehingga hancur.
Gaul isi ayam yang dikisar dengan lada putih,garam,gula dan tepung jagung.
Masukkan putih telur.Gaul rata dan bentukkan menjadi bulat.Ketepikan.
Panaskan marjerindan tumis bawang putih.
Tuangkan air.Bila mendidih.masukkan lobak merah dan kacau hingga empuk.
Masukkan bebola ayam.Apabila timbul,tambah garam,gula,lada sulah dan kicap.Sajikan dengan daun bawang.
No comments:
Post a Comment